Kuchnia gazowa, czy indukcyjna

26 marca 2015

Kiedy zastanawiamy się nad wyborem płyty grzewczej do naszej kuchni, rozważamy różne aspekty: kosztowe, estetyczne i praktyczne. Dla każdego z nas te aspekty będą oceniane bardzo subiektywnie, niemniej spróbujemy podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy podejmowaniu decyzji na temat czy kuchnia ma być gazowa, czy indukcyjna.

Co jest tańsze w użytkowaniu, kuchnia gazowa, czy indukcyjna?

Na to pytanie można odpowiedzieć analizując dane zużycia podane przez producentów, do których należy doliczyć koszt wykonania lub przerobienia odpowiednio instalacji mediów oraz koszt zakupu samego urządzenia, a w przypadku płyty indukcyjnej być może wymiana garnków o ile te, co mamy, nie będą się nadawały. Przyjmując, że nie wykonujemy nowej instalacji mediów, czyli podłączenia do mieszkania, czy domu nowych mediów, łączne koszty zużycia przemawiają na korzyść płyty gazowej, której bardzo ważnym dodatkowym atutem jest ciągłość dostępu gazu, w przeciwieństwie do energii elektrycznej, której brak od czasu do czasu jest notowany w każdym gospodarstwie domowym.

W każdym mieszkaniu, czy domu jest prąd, czy w takim razie zawsze da się podpiąć płytę indukcyjną?

Fachowej wiedzy na ten temat powinniśmy oczekiwać od instalatora sprzętu, niemniej należy zwrócić uwagę na to jaki pobór mocy mają poszczególne pola grzewcze i na ile nasza instalacja jest do takiej pracy dostosowana. Jeśli do miejsca instalacji płyty indukcyjnej jest poprowadzony przewód o zbyt małym przekroju, należy poprowadzić nowy,

kuchnia gazowa czy indukcyjna

płyta indukcyjna

oddzielny dla tego urządzenia, żeby korzystanie z płyty było możliwe. Należy również zwrócić uwagę na ogólny przydział mocy na mieszkanie, głównie w starym budownictwie, w którym zainstalowano przyłącze gazu, gdyż tam mogą wynikać takie właśnie ograniczenia, a wówczas korzystanie z płyty indukcyjnej (również ceramicznej) nie będzie możliwe.

 Co jest bardziej estetyczne i praktyczne, kuchnia gazowa, czy indukcyjna?

Na to pytanie nie jest łatwo odpowiedzieć, gdyż to jest uzależnione od subiektywnej oceny. To co dla jednego będzie estetyczne, dla innego może już nie być, dlatego nie będę się skupiać nad wyglądem płyt grzewczych w momencie podejmowania decyzji o zakupie, zwłaszcza, że wzornictwo jest tak bogate, że każdy znajdzie coś dla siebie, ale poddam rozważaniu estetykę w momencie użytkowania. Każdy, kto kiedykolwiek gotował wie, że gotowanie nie należy do prac, w których łatwo jest utrzymać czystość. Z garnka może coś wykipieć czy wychlapać się i często w trakcie gotowania trzeba posprzątać, żeby uniknąć przypalenia. Łatwo sobie wyobrazić przypalony garnek, czy przypalone resztki sosu na płycie i zapach spalenizny – kiedy zbudujemy sobie taki obraz, łatwiej będzie podjąć decyzję. Powierzchnia płyty indukcyjnej jest gładka, a gorące jest jedynie miejsce pod naczyniem, w którym gotujemy, co zdecydowanie ułatwia usunięcie zanieczyszczeń z płyty w trakcie gotowania. Dla płyty gazowej minusem jest fakt, że opary gazu są tłuste, co dodatkowo utrudnia sprzątanie. Najtrudniejsze do doczyszczenia są płyty gazowe na szkle zwłaszcza czarnym, gdyż tłuste smugi powstałe przy myciu, zniechęcają wręcz do gotowania. Jeśli jednak bardzo chcemy mieć płytę gazową i chcemy uniknąć takiego efektu, możemy rozważyć płytę

płyta gazowa

kuchnia gazowa czy indukcyjna

gazową przykrytą szkłem, które również są dostępne na rynku. Te płyty są droższe w zakupie, ale biorąc pod uwagę praktyczne i estetyczne aspekty, warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem.

Jeśli stoimy przed wyborem czy kuchnia gazowa czy indukcyjna, warto przeanalizować wszystkie za i przeciw, żeby później czerpać przyjemność z jej użytkowania.

 


Warning: imagettftext(): Could not read font in /home/users/aksent/public_html/aksent.pl/blog/wp-content/plugins/really-simple-captcha/really-simple-captcha.php on line 123

captcha

projekt graficzny strony www kraków