Jaki blat do kuchni?

Decydując się na meble kuchenne należy wziąć pod uwagę wielkość pomieszczenia, zaplanować sprzęty kuchenne, zdecydować o wzorze i kolorystyce mebli oraz wybrać blat kuchenny. Który z materiałów polecanych na rynku będzie dla Cibie najlepszy? Nie mamy na to pytanie jednej oczywistej odpowiedzi, bo to zależy od Twoich preferencji i od budżetu jakim dysponujesz.

Meble kuchenne wymagają dobrze zaplanowanej powierzchni roboczej, na której będą przygotowywane posiłki. Taka powierzania jest mocno eksploatowana, a nikt nie chce czuć się ograniczonym w swoich twórczych działaniach w kuchni :). Dlatego blat powinien być nie wchłaniać płynów i być łatwo zmywalny i oczywiście dopuszczony do kontaktu z żywnością, bo często na nim kładziemy produkty, które później spożywamy.

Blaty do kuchni:

  • blat granitowy:

– jest nienasiąkliwy, nie trzeba go impregnować, a płyny nie pozostawią plam

– jest wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne – można na nim kroić, a ewentualne zarysowania można wypolerować

– jest odporny na wysoką temperaturę – można na nim stawiać gorące garnki

– jest łatwo zmywalny, dzięki czemu jest idealny do kontaktu z żywością

– jest bardzo drogi

  • blat z konglomeratu kwarcowego:

– jest nienasiąkliwy, nie trzeba go impregnować

– jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, można na nim bezpośrednio kroić

– jest odnawialny – łączenia wykonuje się bezspoinowo; można też naprawić ewentualne pęknięcia

– nie znosi zbyt dobrze bardzo wysokich temperatur, należy używać podkładek

– nieodporny na działanie UV

– jest stosunkowo drogi

  • spieki kwarcowe:

– wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne

– odporny na wysoka temperaturę

– jest nienasiąkliwy

– jest stosunkowo drogi

  • blaty kompaktowe:

– są nienasiąkliwe, nadają do strefy mokrej, mogą leżeć w wodzi i nic się z nimi nie stanie, dlatego można je stosować również na zewnątrz, przy zmiennych warunkach atmosferycznych

– odporne na uszkodzenia mechaniczne, ale do krojenia poleca się stosowanie podkładek

– mają grubość ok. 1cm i są samonośne, co odpowiada nowoczesnemu designowi we wnętrzach

– przystępna cena

  • blaty laminowane CPL i HPL:

– są nienasiąkliwe

– odporne na gorące naczynia, ale nie bezpośrednio zdjęte ze źródła ciepła (znoszą tzw. „wrzątek w szklance”) – należy używać podkładek

– stosunkowo odporne na uszkodzenia mechaniczne – HPL ma większa wytrzymałość od CPL – ale nie wolno na nich kroić – należy używać podkładek

– posiadają powłokę antybakteryjną

– wyróżniają się bardzo bogatą ofertą dekorów imitującą wiele rodzajów i kolorów drewna, kamienia oraz wzorów fantazyjnych

– maja bardzo przystępną cenę

NIE nadaje się na blat roboczy do kuchni:

  • płyta meblowa laminowana – czyli podstawowy produkt do wykonywania mebli – posiada zbyt cienką warstwę laminatu, dlatego na powierzchnię roboczą w kuchni jest za mało wytrzymała
  • blat drewniany – nawet jeśli to najdokładniej zaimpregnowany i zabezpieczony olejem kawał drewna – ze względu na swoje właściwości nie spełnia norm jeśli chodzi o łatwość zmywania przy jednoczesnym utrzymaniu higieny
  • powierzchnie lakierowane – są za mało wytrzymałe nawet jeśli lakiery są dopuszczone do kontaktu z żywnością
  • kamienie naturalne, które wykazują się dużą absorpcją płynów o ile nie planujemy częstego zabezpieczania ich powierzchni, gdyż czyszczenie zabrudzonych powierzchni wiąże się z użyciem silnych środków chemicznych, które nie są dopuszczone do kontaktu z żywnością.